Please turn on JavaScript to view this site properly.
Last Updated on 15 Apr 2024

US Menggunakan GPU Nvidia Volta Untuk Bina Dua Superkomputer Yang Terpantas Di Dunia!

Nvidia bukan sahaja dibuat untuk raytracing hardware malah ia juga membuat percikan di ruang superkomputer. GPU Tesla V100 syarikat ini telah menguasai dua superkomputer terpantas di dunia seperti yang tersenarai dalam Top500 dengan kedua-dua tempat yang diduduki oleh Amerika Syarikat.

Amerika Syarikat mendakwa tempat teratas sebelum ini dengan US Department of Energy's Summit at Oak Ridge National Laboratory. Ia menawarkan 143.5 prestasi petaflops di Linpack.

Dalam Summit, DoE's Sierra Supercomputer di Lawrence Livermore National Lab menambah lebih daripada 20 petaflops kepada jumlah Linpacknya, yang membawanya kepada 94.6 petaflops. Itu sudah cukup untuk menaikkannya dari tempat ketiga dan melompat ke tempat kedua dari China, walaupun China masih mempunyai lebih banyak sistem dalam yang tersenarai  di Top500 (227 hingga 109 Amerika Syarikat).

Sekiranya itu tidak mencukupi lagi, , SaturnV kepunyaan Nvidia masih  belum ada disenarai Top500, tetapi berdasarkan spesifikasi teras ia mungkin ditempatkan di tempat kelima teratas. Dan itu mengandaikan Nvidia tidak menambah nod ke superkomputer. Editor GPU, Jarred berpendapat bahawa mungkin masih ada lagi peluang untuk Nvidia duduk ditempat teratas secara senyap dengan projek dalamannya.


P/s: Anda tidak tahu dekat mana nak buat servis komputer? Nak beli dan upgrade pc? Call team Racuntech untuk bantu anda.


Written by RT Admin