Please turn on JavaScript to view this site properly.
Last Updated on 15 Apr 2024

Apa Beza Ryzen X Dengan Non-X?

Ramai yang sudah pun tahu tentang Intel Core Processor dan Ryzen Processor, tetapi adakah anda tahu antara Ryzen dengan non-X? Perbezaan antara Ryzen X seri dan non-X seri adalah relatif ringkas, tetapi ia menjadi signifikan ketika menjenamakan performa dan fungsi komputer anda.


Ryzen adalah prosesor utama dalam rangkaian Processor AMD. Ia merangkumi bermacam-macam tahap pemprosesan utama, dari desktop hingga server. Dalam setiap set, terdapat prosesor X dan non-X. Prosesor X adalah prosesor terkini dengan pelbagai alat dan keupayaan.


1. Performa

Ryzen X seri adalah lebih cepat pasangannya, non-X seri. Ini kerana prosesor X mempunyai lebih banyak inti dengan teknologi pemprosesan lebih cepat yang disertakan. Prosesor ini juga boleh mendapat maklumbalas lebih cepat.


2. Kelajuan

Prosesor X mempunyai kelajuan yang lebih tinggi berbanding prosesor lain. Ini jugalah membuatnya lebih pantas dalam penyelesaian tugas. Kecerahan dan kesentuhan juga dipengaruhi oleh kelajuannya.


3. Overclocking

Prosesor X memberi lebih banyak fleksibiliti. Ia boleh di-overclock untuk meningkatkan kelajuannya. Overclocking boleh melebihi spesifikasi standard, dan juga meningkatkan kestabilan sistem.


4. Harga

Prosesor X biasanya lebih mahal berbanding prosesor non-X. Ini adalah kerana ia mempunyai ciri-ciri lebih, dan juga ia lebih berkuasa dari segi prestasi.


Dengan semua perkara ini di atas, anda boleh mendapat gambaran tentang apa yang membezakan Ryzen X dan non-X seri. Namun, jika anda ingin mendapat prosesor yang lebih berkuasa untuk tujuan tertentu, Racuntech syorkan anda mencari prosesor X. Ia akan menyediakan lebih banyak teknologi, dan juga lebih banyak keupayaan untuk tujuan yang anda mahukan.


Written by Zharif Masli