Please turn on JavaScript to view this site properly.
Last Updated on 15 Apr 2024

Boleh Ke Game Streaming Menjana Pendapatan?

Apa itu Game Streaming?

Game streaming adalah proses untuk memancarkan sesi permainan yang sedang berlangsung oleh pengguna di internet untuk komuniti untuk menonton. Pengguna boleh memilih untuk menonton sesi tersebut secara percuma ataupun membayar untuk menonton. Saluran yang popular untuk game streaming adalah Twitch.


Boleh ke Game Streaming menjana Pendapatan?

Secara umumnya, jawapan untuk soalan di atas adalah ya. Sesi game streaming boleh menjana wang dari pelbagai cara. Antara cara-cara ialah:


1) Menerima Donasi. Ini adalah cara yang paling senang untuk menjana pendapatan. Penonton game streaming boleh menghantar donasi kepada pihak yang bermain untuk menunjukkan sokongan mereka.


2) Memasang Iklan. Pihak yang bermain boleh memasang iklan di sokongan mereka untuk mendapat pendapatan. Jumlah wang yang diperolehi boleh bervariasi bergantung kepada jumlah tontonan dan jenis iklan yang dipasang.


3) Menerima Subscriber dan Viewer Bounties. Saluran game streaming juga boleh menjana pendapatan daripada viewer dan subscriber bounties. Viewer bounties adalah kepada orang yang menonton permainan dalam masa yang sama. Subscriber bounties, pula, adalah untuk orang yang berlangganan untuk sokongan. Jumlah wang yang diperolehi juga bergantung kepada jumlah tontonan.


4) Pakej Premium Streaming. Saluran yang menggunakan pakej premium streaming juga boleh menjana wang. Pengguna boleh memilih untuk berlangganan pakej premium streaming untuk mendapat akses kepada ciri-ciri tambahan seperti bermain bersama pengisi acara lain, chatroom eksklusif dan lain-lain.


5) Kerjasama. Kerjasama dengan syarikat lain juga boleh digunakan untuk meningkatkan pendapatan. Pihak yang bermain boleh dibayar untuk mempromosikan produk syarikat lain di sesi game streaming mereka.


Mungkin juga ada lagi cara untuk menjana pendapatan, terpulang kepada pihak yang bermain untuk mencari cara yang sesuai dan mudah untuk meningkatkan pendapatan melalui sesi game streaming mereka.

Namun begitu, Racuntech sebagai sebuah syarikat yang menyediakan penyelesaian yang menyokong aktiviti game streaming mengesyorkan kepada pengguna untuk memastikan bahawa segala komponen komputer mereka tetap dalam keadaan yang cemerlang. Bagaimanapun, hingga kini, tidak ada jaminan bahawa cara ini akan membantu meningkatkan prestasi komputer pengguna dan menjadikannya lebih cekap.


Written by Zharif Masli