Please turn on JavaScript to view this site properly.
Last Updated on 15 Apr 2024

Boleh Ke Main Game Tanpa Graphics Card?

Memainkan game dengan menggunakan komputer bukanlah perkara yang mudah. Anda perlukan komponen yang tepat untuk dapat menampilkan gambar yang baik dan performa yang sempurna. Salah satu komponen yang penting ialah graphics card. Bolehkah anda main game tanpa menggunakan graphics card?

Memang, anda boleh main game tanpa menggunakan graphics card. Walaupun jumlah game yang boleh dimainkan terhad dan performa yang kurang baik, anda masih boleh mendapatkan pengalaman bermain game dengan menggunakan komputer tanpa graphics card. Walau bagaimanapun, graphics card adalah komponen penting yang perlu anda miliki jika anda ingin main game dengan rasa yang berbeda.


Berikut adalah beberapa tips bagi anda yang ingin main game tanpa menggunakan graphics card:

• Pastikan komputer anda mempunyai processor yang baik. Processor yang baik akan memberikan anda performa yang lebih baik.

• Pastikan anda mempunyai RAM yang cukup. Begini, RAM yang cukup akan membuat komputer anda bergerak laju dan lancar.

• Pastikan anda mempunyai storan cukup. Jika anda hendak main game dengan lancar, anda akan memerlukan storan cukup untukmuat turun dan install game.

• Pastikan anda mempunyai versi terkini dari komponen komputer lain seperti wireless mouse, keyboard, monitor, dan sebagainya. Komponen yang lebih baru akan mampu menampilkan gambar yang lebih baik.

• Pastikan anda mempunyai akses internet yang laju. Tanpa internet yang laju, anda tidak boleh muat turun dan install game dengan lancar.

• Pastikan anda mempunyai software anti-malware dan anti-virus yang terkini. Software anti-malware dan anti-virus adalah penting kerana ia akan melindungi komputer anda daripada malware dan virus.

• Pastikan anda mempunyai platform game yang sesuai. Platform game yang sesuai adalah penting kerana ia akan memastikan anda dapat bermain game yang anda mahu dengan lancar.

• Pastikan anda mendapatkan game yang patuh untuk laptop, desktop, ataupun konsol. Tiada guna anda membeli game yang tidak patuh, kerana ia tidak boleh dimainkan.

• Pastikan anda mendapatkan game yang dimodifikasi untuk bermain tanpa graphics card. Ini kerana game yang dimodifikasi boleh dimainkan dengan lebih lancar pada komputer tanpa graphics card.


Walaupun anda boleh bermain game tanpa menggunakan graphics card, ia tidak akan selancar bermain game dengan menggunakan graphics card. Racuntech, sebuah syarikat jualan komputer customized di Malaysia, berpendapat bahawa untuk mendapat pengalaman bermain game yang menyeronokkan, anda perlu memiliki graphics card yang tepat untuk komputer anda.


Written by Zharif Masli