Please turn on JavaScript to view this site properly.
Last Updated on 15 Apr 2024

Nak Guna Berapa Mbps Internet Untuk Streaming?

Tahukah anda berapa kelajuan Mbps internet yang anda perlu untuk melakukan streaming? Streaming merupakan satu cara untuk menonton video di internet. Ia adalah sejenis aktiviti yang memerlukan kelajuan internet yang tinggi untuk menghasilkan hasil yang berkualiti. Apabila anda streaming, anda sedang menonton video secara langsung dari laman web atau aplikasi seperti Netflix, Hulu, atau YouTube tanpa mengambil masa untuk mengaksesnya.


Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu anda tahu tentang kelajuan internet yang anda perlukan untuk streaming dan cara untuk mengetahui kelajuan internet:


1. Berapa Kelajuan yang Diperlukan?

Untuk streaming yang berkualiti tinggi, anda akan memerlukan kelajuan internet yang tinggi. OLEH ITU, kelajuan yang optimal dan direkomendasikan ialah lebih daripada 25Mbps. Sekiranya anda ingin menikmati streaming dengan kualiti tinggi, anda harus memastikan anda mempunyai kelajuan sekurang-kurangnya 20 Mbps. Ia juga berlaku kepada kandungan HD, jadi jika anda ingin streaming HD, anda perlukan kelajuan lebih tinggi.


2. Berapa Kandungan Apa yang Anda Tonton?

Ini adalah perkara penting yang perlu anda pastikan jika anda ingin mengenal pasti berapa kelajuan internet yang anda perlukan untuk streaming. Ia bergantung kepada jenis kandungan yang anda tonton. Sekiranya anda menonton kandungan DVD, anda memerlukan kelajuan sekurang-kurangnya 8 Mbps. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menonton kandungan Blu-ray, anda harus memastikan anda mempunyai kelajuan sekurang-kurangnya 25 Mbps.


3. Berapa jumlah pengguna?

Ini juga penting untuk memastikan anda mempunyai kelajuan yang cukup untuk streaming. Berapa banyak pengguna yang menggunakan internet di rumah anda? Satu pengguna memerlukan sekurang-kurangnya 10 Mbps, manakala pengguna lebih dari satu memerlukan kelajuan yang lebih tinggi.Dengan mengetahui berapa kelajuan internet yang anda perlukan untuk melakukan streaming, anda boleh mengenal pasti sambungan broadband yang sesuai berdasarkan keperluan anda. Racuntech merekomendasikan anda memilih pakej broadband dengan kelajuan lebih tinggi daripada yang anda perlukan untuk hasil yang lebih baik. Ini akan memastikan anda menikmati streaming anda tanpa ada gangguan.


Written by Zharif Masli