Please turn on JavaScript to view this site properly.
Last Updated on 15 Apr 2024

Wireless Mouse Vs Wired Mouse : Mana Lagi Better For Gaming Mouse? 1 Simple Explanation

Hi Gamers! Untuk article kali ini, kita akan kupas mengenai tajuk “Wireless Mouse vs Wired Mouse: Mana lagi better?”

 

Seperti yang anda tahu Mouse merupakan satu komponen komputer yang penting dan ada juga mereka yang menggunakan mouse di Laptop untuk memudahkan kerja-kerja mengedit graphics dan sebagainya. Terdapat pelbagai jenama/brand Mouse di luar sana dan selalunya hadir dalam dua bentuk iaitu dengan wayar (wired) dan tanpa wayar (wireless). Rupa dua mouse tersebut adalah macam di bawah ni:

Wireless Mouse Wired Mouse


Tanpa melengahkan masa lagi, jom kita bandingkan mana lagi better, wireless atau wired.


Wireless Mouse

-Menggunakan Bateri

-Senang untuk dibawa kemana-mana sahaja

-Susceptible to Interference’

-Preferred by mereka yang bekerja dan menggunakan Laptop

-Memerlukan Receiver

-Receiver mungkin hilang

-Sedikit lambat berbanding mouse berwayar

-Gamers or precision users may notice a lag

-Tidak berwayar maka lebih kemas

 

Wired Mouse

-Tidak memerlukan Bateri

-Sukar dibawa ke mana-mana sahaja

-Not susceptible to interference’

-Preferred by Gamers

-Tidak memerlukan Receiver

-Lebih laju berbanding mouse tidak berwayar

-Gamers and precision users may prefer consistency

-Berwayar dan mungkin sedikit tidak kemas ‘Wayar bersirat’

 

Haaaa, ini lah beberapa perbandingan di antara tetikus berwayar dan tidak berwayar. Jadi, anda semua bandingkan sendiri mana yang anda lebih suka atau gemar ketika membuat pilihan untuk membeli tetikus. Cadangan dan pendapat kami, bagi mereka yang selalu Travel dan ingin tetikus yang lebih mudah, boleh pilih tetikus yang tanpa wayar. Bagi mereka yang nak tetikus yang laju, reliable dan kegunaan Gaming terutamanya, boleh dapatkan tetikus yang berwayar. Manakala bagi mereka yang memerlukan Gaming Mouse, Wired Mouse adalah pilihan ramai bagi tujuan Gaming. Harap artikel ini dapat membantu anda dalam membuat pilihan ketika ingin membeli mouse.

Cuba share sikit dekat comment korang suka mouse yang mana?

 

Di RacunTech, terdapat beberapa jenama Mouse yang boleh didapati dengan harga yang sangat BEST seperti jenama Armageddon, Cooler Master, ASUS, Logitech, Roccat, Targus, Zowie dan banyak lagi. Kesemua jenama-jenama tersebut boleh didapati di RacunTech samada di website www.racuntech.com ataupun boleh didapati di mana-mana cawangan RacunTech seperti RacunTech Setia Alam, RacunTech Cheras, RacunTech Bangi dan RacunTech Penang. Ingat guys, search je www.racuntech.com untuk tengok apa yang ada di kedai kami! 

Komponen-komponen ini juga ada dijual di Aftershock Malaysia dan Idealtech.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai komponen ini, boleh baca article bahasa English yang terdapat di website berikut: https://www.techradar.com/news/wired-vs-wireless-gaming-mice-key-differences-explained

 

Written by Sahrul Hazanil